Zasmakować w Bułgarii

0
10
Rate this post

Odwiedzając Bułgarię mamy niebywała okazje zasmakować w nowych potrawach i trunkach, których w Polsce niedoświadczymy. Klimat Bułgarii pozwala na wyhodowanie niesamowitych owoców. Bardzo słodkich i smacznych arbuzów, które Polacy będąc na wczasach kupują na potęgę. Melonów, które tylko tam mają zapach i smak, który na długo pozostaje w pamięci. Pomidorów, które wyhodowane pod słońcem Bułgarii, nadają wyrazisty, smak wszystkim sałatom. Papryce, która jest warzywem bardzo lubianym przez Bułgarów, z niej powstają wspaniałe potrawy, jej smak jest niepowtarzalny i uwodzicielski. Owoce i warzywa w Bułgarii, mają wspaniałe warunki wzrostu i dlatego ich smak jest zupełnie inny niż naszych rodzimych. Oprócz owoców i warzyw Bułgaria ma także jogurt sławny na cały świat. O jogurt bułgarski walczono w Unii Europejskiej, gdyż Bułgarzy uważają, że właśnie u nich powstaje prawdziwy jogurt, jedyny i nie powtarzalny. Warto wspomnieć także o serze białym – sirene. Jest to bardzo słony ser owczy, lub krowi, który również dobrze smakuje jako świeży, nadaje niepowtarzalny smak sałatkom ( szkopskiej, owczarskiej) jak i na ciepło, zapiekany, bądź w banicy. A banica, to przysmak z ciasta, podobnego do ciasta francuskiego, tyle, że bardziej tłustego. Banica jest nadziewana zwykle serem sirene, ale również dynią, czy szpinakiem. Podawana jest zwykle na ciepło i jedzona na śniadanie. Banica jest bardzo popularna w Bułgarii i można ją kupić w specjalnych kioskach, bądź w piekarniach. Jeśli chodzi o ser, to charakterystycznym bułgarskim serem jest także kaszkawał. Jest to twardy ser żółty, także często podawany na ciepło – jako panierowany. Warto wspomnieć także o bułgarskim chłodniku o nazwie tarator. Zrobiony jest on z rozcieńczonego jogurtu z dodatkiem startego ogórka, czosnku i czasem orzechów włoskich. Jest to świetne danie na gorące dni. Bułgarska kuchnia obfituje również w różnego rodzaju zupy. Charakterystyczne są zupy gęste, z mięsem i warzywami zwane czorba. Jako danie główne także można zjeść gjuwecz, pyrżeni czuszki, czyli zapiekane papryki, musakę, czy też różnego rodzaju mięsa przygotowane na grilu. Jeśli chodzi o słodkości, to także można znaleźć w Bułgarii wiele charakterystycznych tylko dla niej przysmaków. Najsławniejsza jest chyba bakława. Jest to ciasto o wyglądzie ciasta francuskiego przekładane warstwą orzechów z bakaliami i miodem. Po upieczeniu ciasto zalewa się słodkim syropem i daje się mu odpocząć na kilka godzi, a potem można się już rozkoszować niesamowitym smakiem. Jako deser podawany jest także makaron zapiekany z cukrem i sirene, czyli makaron na furna, albo krem karamel, czy kadif – niteczki ciasta zalane bardzo słodkim syropem. W Bułgarii można także kupić różnego rodzaju łokum, czyli rodzaj słodkiej galaretki – które jest także popularne w Turcji. Pozostaje już tylko życzyć smacznego!