Jeśli tylko zdecydujesz się na odwiedzenie Chin, wówczas na pewno zyskasz możliwość spróbowania wyśmienitych przysmaków kuchni chińskiej, która obecnie jest znaną kuchnią na całym świecie. Na pewno warto wiedzieć, że możemy zetknąć się z kilkoma rodzajami kuchni chińskiej, między innymi mamy kuchnię pekińską, kantońską, szanghajską czy nawet syczuańską. To, jakich przysmaków spróbujemy, na pewno zależy przede wszystkim od tego, w jakim regionie będziemy się znajdować. Mamy wiele odmian kuchni chińskiej i każda z nich może poszczycić się jakimiś własnymi rarytasami, które serwowane są w lokalnych restauracjach oraz barach. Decydując się więc na pobyt w Pekinie, w stolicy Chińskiej Republiki Ludowej, na pewno zetkniemy się z odmianą kuchni chińskiej nazywanej kuchnią pekińską. Kuchnia ta opiera się przede wszystkim na specjałach kilku prowincji, znajdujących się na północy Chin, mianowicie charakterystyczne dla niej są dania prowincji Hebei. Bardzo znaczący wpływ na rozwój tej kuchni mieli przede wszystkim Mongołowie, co warto wiedzieć. Warto jednocześnie podkreślić, że kuchnia ta raczej stroni od ryżu, co być może zaskoczy większość z nas, bowiem ryż wydaje się nam być charakterystycznym składnikiem kuchni chińskiej. Jeśli będziemy w innych regionach Chin, wówczas być może uda nam się spotkać innych specjałów, na przykład być może skosztujemy dań kuchni kantońskiej, dla której najbardziej typowe są dania przygotowywane z ryb oraz z różnego rodzaju owoców morza. To więc już kuchnia nieco inna od pekińskiej.