Kuchnia Włoska

0
12
Rate this post

Cechą charakterystyczną dla kraju włoskiego jest ich specyficzne jedzenie. Z pewnością niejednokrotnie słyszeliśmy o specjałach tamtejszej kuchni. Ten artykuł w pełni poświęcony jest dwóm daniom, które są niemal potrawami narodowymi. Mowa oczywiście o spaghetti i pizzy.

Spaghetti, a więc nic innego jak makaron. Stąd nieschlebiające określenie Włochów „makaroniarze”. Bez wątpienia, jest to stwierdzenie słuszne. Właśnie z kuchni włoskiej wywodzą się różne potrawy z makaronów. Ponadto Włosi to także specjaliści od sosów, których nie braknie przy żadnym z posiłków. Każdy Włoch potrafi przygotować zarówno dobry sos, makaron jak i pizzę.

Pizza włoska to niemal klasyka tamtej kuchni. To co u nas powoli podchodzi pod Fast-Food tam jest smakołykiem. Przechadzając się turystycznymi ulicami co kilkanaście metrów widzimy pizzerie, które wypełnione są po brzegi. Nie ma w tym nic dziwnego pizza włoska jest bardzo smaczna. Nie ma żadnego porównania do tej pieczonej w Polsce. Smak jest całkiem inny, dlatego też uważam, że każdy kto odwiedzi ten gorący kraj powinien choć raz zasmakować prawdziwej włoskiej pizzy. Mi nie pozostaje nic innego jak życzyć państwu smacznego!