Kuchnia hiszpańska to raj dla amatorów owoców morza i ryb, a także mięs pod wszystkimi możliwymi postaciami. Ryby i owoce morza stanowią niezaprzeczalną podstawę hiszpański przekąsek i starterów. Niestety są dość drogie. Dopiero, kiedy stają się składnikami ciepłych dań robią się bardziej przystępne dla kieszeni statystycznego turysty.
Najbardziej znane potrawy to paella i zarzuela, czyli owoce morza zmieszane z ryżem oraz mięsem z kurczaka lub królika. Przepis ma swój rodowód w Walencji i tam też mieszkają prawdziwi mistrzowie patelni, którzy potrafią to danie przyrządzić najlepiej na świecie.
Mięso zazwyczaj Hiszpanie jedzą z rusztu podane z ziemniakami smażonymi oraz sałatą. Solone mięso natomiast lub rzadziej suszone stanowi przystawkę lub podawane jest na kanapkach.
Będąc na wczasach w Hiszpanii lub na wycieczce objazdowej koniecznie należy spróbować szynki o dźwięcznej nazwie jamon serrano, która to de facto jest szynką parmeńską. Najlepsze tego typu wędliny robione są w Estremadurze oraz na południu Hiszpanii.
Do ciekawostek i zarazem osobliwości kuchni hiszpańskiej należy potrawa, cochillino czyli mięso z młodych prosiaków karmionych tylko i wyłącznie mlekiem.
Z pewnością najpopularniejszą potrawą kuchni hiszpańskiej jest tortilla, czyli coś w rodzaju placka ziemniaczanego z wędliną lub rybą na wierzchu oraz pomidorami, czasami papryką.
Tapas to z kolei zakąski na zimno przyrządzane z wędlin, ryb, warzyw i owoców morza.
Na śniadanie Hiszpanie zazwyczaj jedzą churos con chocolate, czyli makaron oraz czekolada do picia. Zwolennicy czegoś bardziej konkretnego jedzą, tostadas czyli grzanki robione z bułek i smażone na oliwie lub ewentualnie na maśle podawane z dżemem.
Tortilla espanola to również danie śniadaniowe bardzo podobne do omletu z ziemniakami.
Do bardziej regionalnych już nie tak typowych potraw hiszpański zaliczany jest chłodnik andaluzyjski z papryką, pomidorami, ogórkami, czosnkiem i oczywiście oliwą.
Deser po hiszpańsku to oczywiście świeże owoce, a dla łasuchów creme caramel i przeróżne rodzaje budyni ryżowych.
Nie byłoby kuchni hiszpańskiej bez wina i dlatego nie możemy zapomnieć wspomnieć właśnie o winie, które stanowi nieodłączny element kuchni hiszpańskiej, a pije się go tutaj prawie do wszystkiego. Wino białe, różowe i czerwone można kupić bardzo tanio i raczyć się tym trunkiem przez całe wczasy. Oprócz tego popularne są różnego rodzaju napoje alkoholowe jak na przykład słynna sangria, czyli poncz z owoców i wina, granizdo, czyli napój z pokruszonym lodem oraz horchata stanowiąca rodzaj napoju mlecznego z migdałami i orzechami.
Hiszpanie nawet do kawy dolewają brandy lub koniak a nawet whisky.