Nowości:

Ceny w Turcji 2015

Ceny w Turcji 2015

Turcja, jako cel podróży, to kraj, który cieszy się coraz to większą popularnością wśród Polaków. Wykupienie wycieczki w znanych kurortach nie wymagaja od nas zbyt wielu przygotowań. Sytuacja komplikuje się gdy postanawiamy zwiedzać ten azjatycki kraj na własną rękę. Oto kilka podstawowych informacji.

WALUTA

Walutą obowiązującą w Turcji jest lira turecka (TL). Jest aktualny stosunek do złotówki przedstawia się następująco: 1 TL = 1.4643 PLN. Bez większych problemów będziemy mogli zapłacić dolarami oraz euro. Wyjątkiem jest prowincja, tam należy mieć ze sobą liry tureckie. Bankomaty spotkamy niemal na każdym kroku. Walutę wymienimy zarówno w hotelu jak i w banku, na lotnisku oraz oczywiście w kantorze. Z punktu widzenia przelicznika to ta ostatnia lokalizacja jest najkorzystniejsza (brak prowizji).

ZAPAMIĘTAJ: Walutą w Turcji jest lira turecka (TL), 1 TL = 1,4643 PLN

KOMUNIKACJA

Podróż do Turcji wymaga od Polaków wykupienia wizy. W naszym przypadku jest to kwota rzędu 20$ lub 15 euro. Płacimy ją na lotnisku.

Jeśli chcemy wynająć samochód lub inny spalinowy środek lokomocji musimy się liczyć z wydatkiem około 4,90TL  lira za litr benzyny oraz około 2,60 TL lira za LPG.

Bardzo popularny jest w Turcji dolmusz. To niewielki autobus kursujący w miastach jak i na prowincji. Koszt podróży wynoszącej około 60 km to 5 lirów tureckich. Będąc w Konstantynopolu mamy do dyspozycji bilet elektroniczny – akbil. Możemy go używać w metrze, autobusach, tramwajach oraz na promach i kolejkach linowych.

JEDZENIE

W Turcji targujemy się niemal o wszystko. Można powiedzieć, że Turcy po prostu to lubią. Niemniej prezentujemy orientacyjne ceny podstawowych produktów spożywczych:

  • Chleb (sztuka) – 1,90 TL
  • Bułka (sztuka) – 0,70 TL
  • Masło (sztuka) – 3,00 TL
  • Ser żółty (1kg) – 20 TL
  • Jaja (10 sztuk) – 4,00 TL
  • Szynka (1kg) – 40,00 TL
  • Pomidory (1kg) – 2,00 TL
  • Ogórki (1kg) – 1,95 TL
  • Ketchup – 3,50 TL
  • Mleko (1l) – 2,00 TL
  • Ziemniaki (1kg) – 1,85 TL
  • Ryż – 1,40 TL
  • Makaron – 1,50 TL
  • Mięso mielone (1kg) – 40,00 TL
  • Olej (1l) – 4,00 TL
  • Ryby (1kg) – 28,00 TL
  • Woda mineralna (1,5l) – 1,20 TL
  • Filet z kurczaka (1kg) – 10,00 TL
  • Sok (1l) – 3,00 TL
  • Cukier (1kg) – 3,00 TL
  • Czekolada (tabliczka) – 2,50 TL
  • Chałwa – 7 TL
  • Ser biały LOR – 12 TL

W restauracjach i barach do dyspozycji mamy zarówno miejscowe specjały jak i potrawy znane z innych części świata. I tak za kebaba zapłacimy średnio 7 – 9 TL, dania z kebabem to koszt około 15 TL, pizza na modłę turecką to około 12 TL, baklawa 6 TL. Piwo (0.33l) to około 5 – 7 TL.

Napiwki to rzecz bardzo charakterystyczna w Turcji. Nosi on nazwę bakszysz. Jest formą jałmużny w świecie islamu i wyrazem podziękowania dla kelnera za obsługę. Jego wysokość zależy od stopnia zadowolenia klienta, nie jest on obowiązkiem.

NOCLEGI

Turystyka w Turcji odgrywa sporą rolę. Nie brakuje zatem hoteli i apartamentów dla największej nawet liczby turystów. Średnia cena w hotelu za dobę to 20 – 25 TL. W przypadku kampingów ceny kształtują się w granicach 10 – 15 euro. Dla apartamentów ceny wahają się od kilkudziesięciu złotych za dobę od osoby do nawet kilkuset. Najtaniej wychodzi nocleg pod namiotem, koszt takiego noclegu to wydatek rzędu od kilku do kilkunastu lirów tureckich od osoby za noc.